Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2007 20:08 - АМЕРИКАНСКИ ДЕПРЕСИИ
Автор: zaro Категория: Забавление   
Прочетен: 13236 Коментари: 20 Гласове:
0

Последна промяна: 01.05.2007 20:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Миналата година една нова българска двойка дойде със Зелена Карта в Сан Диего. След първите една-две седмици аклиматизация, мъжът казва- “А бе, Заро тук като ходим по улиците или из парковете, по плажа, насам- натам наблюдавам кучетата и нещо ми прави впечатление.” Какво- питам го- ти прави впечатление? “Ами не мога да видя кучета да лаят по тебе, да се дърпат, да са проклети, да гледат злобно... Нещо не ми се връзва картинката.” Не за злобни- викам- а? Така мислиш?” “Ами изглеждат спокойни, много спокойни. Хайде, хората в Америка съм чувал, че са спокойни, ама пък за кучетата никой нищо не е споменавал.” Хм-м-м-м... Много от хората в Америка не са спокойни- почти понечвам да му отговоря, но не го правя. Хората в Америка изглеждат спокойни. Това е част от възпитанието им- да изглеждат спокойни. Когато спокойствие е трудно да се постигне, когато дойде момент, в който възпитанието вече не върши работа, на помощ идват медикаментите- голяма част от населението е на медикаменти от всякаквъв вид(знам го от доктор). Значителна част от населението е на антидепресанти(вж книгата “Prozac Nation)

Но да оставим настрана хората и техните депресии и продължим с кучетата.. Да си куче в Америка- често съм мислел е като да спечелиш от лотарията. Не лотарията за Зелена карта(с нея все пак трябва да се работи), или лотарията с милионите(които ще изхарчиш без да разбереш), а от голямата кармическа лотария. Вероятно си бил добро животно в предишното си прераждане или не си ритал кучета по улиците или ... кой знае. Но си заслужил да се преродиш като куче в цивилизовано, възпитано, спокойно семейство в Америка. Тук ще ядеш здравословна храна, ще ти мият зъбите вечер, ще те водят на лекарски прегледи... Ей- сега се сещам нещо- всички притежатели на кучета- вие по колко пъти си водите животното на преглед? Ако една кучешка година се равнява на седем човешки, то значи, че годишния преглед на кучетата трябва да е седем пъти в една човешка година! Правите ли го това?

Та така- спокойни хора, спокойни кучета. Да, ама не. Вчера разбрах, че Prozac пуска на пазара нов антидепресант, одобрен от FDA(еквивалента на Министрество на здравеопазването) Депресант не за хора, а за кучета. Което ме кара да мисля, че явно добре държащите се американски кучета, в американските семейства също изпадат в депресии като стопаните си. И така- антидепресант за кучета.

Eli Lilly- един друг производител на медикаменти пусна хапчета за кучешко разстройство. Не стомашно разстройство, а психическо. Според тази компания близо 11 милиона кучета страдали от психическо разстройство, когато се разделяли замалко от стопаните си. 11 милиона!  Което било 17% от кучешкото население на Америка. И така- нов, безкраен хоризонт за легалните производители на дрога. Не мога да си представя печалбите!

Кучето е новия идеален пациент. Кучетата живеят по- малко от хората, значи по- добър оборот на болни. Кучетата не се оплакват.. Нямат толкова роднини, които да се мотаят из болниците. Издържат повече на болка. Не повдигат дела срещу клиниките. Имат права, но не могат да четат. Стопаните им са винаги с чувство за вина, че не обръщат достатъчно внимание на четириногите си приятели и са готови да купуват каквито хапчета им изпише доктора, за да се чувстват самите те спокойни. Ако пък нещо стане- чукаме на дърво и “изтърват” животното по човешка вина, последствията не може да са катастрофални за лекуващия. Така си мисля. Знам, че има вече изобретени антидепресанти и за приятели на човека, включително папагали и коне. Аз като притежател на котка ще продължавам да се справям с нрава на моя Макс по същия начин по който се справям със своя си- правейки нищо. Засега Prozac не печели и цент от нас. Но- вие притежатели на кучета, готови ли сте да оставите най-добрите си приятели депресирани? Или разстроени? И трябва ли, по дяволите да ги оставяте толкова задълго сами вкъщи? И толкова ли е задължително да се ходи на работа, след като тя депресира дори кучетата?!                                                                                      

Заро

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. voodoowitch - hmmm...
01.05.2007 20:50
interesting:)
цитирай
2. tera - Моите кучета са си съвсем happy
01.05.2007 22:30
и нямат нужда от таквиз илачи. Както са двенки сигурно не им е скучно като са сами вкъщи. Ако питаш сериозно веднъж на година се ваксинират и ако няма проблем не е нужно да ги влачиш седем пъти годишно на доктор. Ако има нужда и 70 пъти ако трябва ще ги заведеш.
А това, че на запад са си отворили нова пазарна ниша с кучешките депресии не ме учудва. Нали трябва изобретателност да измъкнат на хората парите от джобовете. Те и затова американците се претрепват от работа, щото много ниши са им се отворили, коя първо да запълниш? :)))
цитирай
3. duhovnost - Горките американци и горките ку...
01.05.2007 23:06
Горките американци и горките кучета...
цитирай
4. andreytcho - only in America
01.05.2007 23:25
за пореден път се доказва ще на американците и лайна може да се продадат стига да са маркетирани правилно.
цитирай
5. meto76 - Заро върни се в България; не виждам ...
01.05.2007 23:41
Заро върни се в България; не виждам какво търсиш там; ела да видиш в родината си колко народ е антидепресанти.
цитирай
6. sis - :):):)
02.05.2007 01:02
в Америка за първи път видях собственик, който носеше кучето си /порода Хъски/ на ръце и твърдеше, че то е уморено?!

а другото, което ми беше много изумено - в Америка дори котките са по-големи от наште /тва е от храната -знам!/

:):):):)
цитирай
7. andreytcho - абе щом лежиш в затвор за убийство на животно
02.05.2007 01:16
то е ясно че Америка е бъгната :)
цитирай
8. viovioi - е какво ще е това куче дето да не лае?
02.05.2007 07:02
Ау колко ни е загрижено и мъчно за кучетатааааа!!Точно по този начин американците нарушават кучешките им права.Кучето не му е в природата да е спокойно, тихо и кротко.Такова животно вече не е куче, това е нещо друго.Мерси, получих поредното доказателство че са идиоти.
цитирай
9. ssstto - А ако кучето е възбудено,тогава?
02.05.2007 08:35
http://www.yankodesign.com/product_info.php?products_id=1948
цитирай
10. buboleche - Откачалки!
02.05.2007 10:11
Като гледам и Прозак-а май не им помага ,защото много започнаха да се изтрепват напоследък. Май като не може друг да ги унищожи - сами ще го направят. :)))
цитирай
11. анонимен - За кучетата и хората
02.05.2007 14:07
Не знам колко от пишещите по-горе имат кучета, но едно куче се нуждае от грижи не по-малко от неговия собственик. Да не говорим за нуждата от неговото възпитание /не дресиране, а възпитание/, поддържане в добра форма, правилно хранене и пр. Може да звучи глупаво, но е факт, че кучето е създадено от човек и не може да живее отделно и без нашата помощ. И се нуждае от внимание и обич, за да се чувства добре.
А колцина от нас се сещат да почистят в парка след своя любимец или се съобразяват с това, че има деца или възрастни, които се страхуват от животни? А колко агресивни кучета се разхождат свободно, без намордник и повод?
И т.н, и т.н.... Гледането на куче не е просто прищявка или мода /както често се случва/, а поемане на отговорност - и към животното, и към останалите хора. /Бях изненадан да науча, че в Англия осиновяването на животно от приют е също толкова сложно, колкото и осиновяването на дете. Трябва да докажеш, че си способен да се грижиш и да убедиш съответната комисия, че наистина ще обичаш животното./
Затова моля всеки, който иска да си вземе куче или друго животно, първо да помисли дали ще има търпението и времето да се грижи за него. В противен случай и двамата ще страдат и ще се обвиняват за трудностите.
А за кучетата в Америка и техните проблеми... едва ли са по-различни от нашите. Отношението към животните е много сигурен индикатор за отношенията между хората в едно общество.
цитирай
12. zaro - Кучешки депресии
02.05.2007 21:16
Да... Факт е, че кучетата показват симптоми на депресия. Факт е също, че кучето е едно от най-хитрите същества на планетата. Смята се, че симбиозата му с човека не е толкова безкористна, колкото ние си мислим. Кучето имитира човешки състояния и настроения, за да импонира на стопанина си. Кучето е хитрец, казвам ви. И това, че имитира депресиите на стопанина си е навярно трик, за да получи любов и храна... Аз отдавна не съм имал куче, позабравил съм мурафетите им. Но тук виждам всякакви ексцесии около грижите за четириногото... Не е ли то удобен заместител на същество(човешко), с което задоволяваме емоционалните си потребности? Отдаваме му любовта си(ако я имаме в излишък) и кучето никога няма да се скара с теб, да ти противоречи, няма да те нагруби, няма да ти изневери и да те докара до самоубийствени мисли. Кучето е идеалния партньор. То- струва ми се има функцията на емоционален био-робот. Хайде да не се оливаме- аз ОБИЧАМ кучета. Но малко от тях имат истински характер, към който да се привържа. Хм-м-м-м... сега пък си мисля, че навярно не съм прав за някои неща по- горе... Преди две зими, в България се влюбих. В едно куче. При това- мъжко. Беше със счупен крак и адски крив нрав. Скачаше да хапе всичко живо наоколо. Към мен се отнасяше абсолютно различно. Още съжалявам, че не го взех тук. Какви очи имаше това куче. Какви очи!
цитирай
13. анонимен - Kastrirani i sami v kushti
03.05.2007 20:24
Gorkite domashni ljubimzi v 95% ot sluchaite sa kastrirani. Mnogo ot tyah umirat bez da znayat kakvo e sex. Po-chuvstvenite stopani puskat durjankite si da se razgonyat pone vednuj.... mi az az da sum i az shte sum depresiran, debel, apatichen i tn, no zatova puk shte jiveya dulgo, ako hranata ne mi bastisa bubrecite.
цитирай
14. zero - :)))))))
08.05.2007 15:15
А какво ще кажеш за домашните котки в Америка на които им отстраняват ноктите за да не дерат мебелите - моя приятелка, която живее там намери такова коте и го гледа в дома си.
цитирай
15. анонимен - Нещо бъркаш аритметиката
16.05.2007 16:29
Ако една кучешка година се равнява на седем човешки, то значи годишния профилактичен преглед на кучето съответства на един преглед на седем години при човека!
цитирай
16. анонимен - Kuche da si ...
30.05.2008 08:38
Absoliutno si prav Zaro za kuchetata v Amerika i lotariata. Az otdavna sum se ubedila, che tuk kuchetata sa na dosta po-goliama pochit ot horata. Interesno dali si chuval za fenomena Leten Lager za Kucheta - ekvivalent na detskia pionerski lager oit edno vreme. S tazi razlika che kucheshkoto udovolstvie struva $2000 za 10 dena. No za smetka na tova puk na kusmetliite im e podsiguren pulen room service.
Druga interesna sluchka be edno predavane po Animal Planet za dresirovka na kucheta. Edin sobstvnik se oplakvashe kak vupreki che pravel absoliutno vsichko za kucheto si, to vse otkazvalo da sedne na susednia fotoil i da gleda zaedno s nego televizia. Na dresiora mu se nalozhi da obiasniava, che vse pak kucheto si e kuche i predpochita da bude tretirano kato takova ...
Shto se otnasia do depresiata, az vse pak mislia, che antidepresantite sa tvurde kraina miarka. Neka ne zabraviame, che za tova tuk si ima Kucheshi Psiholog.

Zaro, blogut ti e chudesen, a pisaneto - svezharsko. Chakam s neturpenie novi postingi!
цитирай
17. анонимен - mar7i
29.07.2008 22:39
pls daite snimki na amerikanski terier pls za vruzka skype marti.blagoev
цитирай
18. анонимен - mar7i
29.07.2008 22:40
pls pls pls pls pls
цитирай
19. анонимен - захари;а има ли кучета със завис...
30.09.2009 15:41
захари;а има ли кучета със зависимости ? и съответно клиники?
цитирай
20. jackdaniel - в Америка за първи път видях собс...
17.01.2011 06:45
sis написа:
в Америка за първи път видях собственик, който носеше кучето си /порода Хъски/ на ръце и твърдеше, че то е уморено?!


Баси майтапа - уморено хъски!!! Тва са едни от най-щурите кучета. Шефката ми има такова. Една баба комшийка с някво шнауцерче често минавала покрай двора им. Изпадала в умиление и често спирала до оградата за да му се порадва. Шнауцера разбира се паникьосвал и започвало надлайване. Шефката рекла на бабата любезно да не го закача че сина й спял горе и се будел пък бачкал нощни смени дрън-дрън глупости. Ама бабето не зацепва - любов кво да прайш. Един ден донесла кучешки бисквити и отворила вратичката на двора. Като скочило онва ми ти хъски да й се радва - разпрало бузата и долната джука на бабата. Бабата припаднала, кръв по тротоара, дошли 2 линейки, пожарна, полиции... Зашили бабата, опрайли я и шефката отива в тех: -Айм соу сори че така се е получило.
- О, за това ли - посочила белега - Няма проблем. Аз съжалявам, че от полицията не ми дават да минавам по вашата улица.
Та така сега бабата е с ограничителна заповед. Минава с колата покрай техния двор, намаля и маха жално на хъскито.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaro
Категория: Забавление
Прочетен: 1034780
Постинги: 56
Коментари: 714
Гласове: 1222
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031