Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2007 21:21 - ОКОЛЕДЯВАНЕТО НА ВЕЛИКДЕН
Автор: zaro Категория: Забавление   
Прочетен: 5337 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 25.04.2007 01:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Прави ми впечатление, че с всеки изминат Великден, след обичайното “Христос Возкресе”(което мнозинството от нас все още не успяваме с лекота да изтърколим из устата си) започват да се появяват все повече и повече пожелания. За здраве, за късмет, за успехи, за “да сте все така усмихнати” и прочие... Тази година дори някой ни пожела нова кола, къща и работа с повече пари.(Каква е връзката между Голгота и нашите заплати!?) Друг пък ми пусна SMS – “Happy Bunny Day

(американците на Великден ядат шоколадови зайчета(bunnies). Трети ни изпрати email с картичка... Ритуалите около Великден... Боже- каква тема!

Не ми се говори за безмислените ритуали около ходенето на църква, за миризмата на тамян, Armani, пот и свещи, за разговорите на паркинга след литургията около цените на имотите, за оглеждането кой с каква кола се е появил днес. Не знам как е напоследък в България... Тук обаче, Великден съвсем започва да заприличва на Коледа минус Елха. На Халоуин минус Тиква.

Ще ми се на всеки Великден като се чукаме с яйцата, да счупваме и черупките на предпазнния слой, с които сме се обвили и функционираме из Света. Така ще ни е по-лесно да прекараме часовете около трапезата. И по- забавно, много по- забавно.

Ритуалите имат различни функции. Една от тях е да събира и сближава людете. Друга е да ги накара да забравят за какво всъщност са се събрали. Колко от нас на Великден седнаха на масата, за да се уверят един друг, че Христос е възкръснал из мъртвите? Я всеки да върне лентата от вчера и се опита да се сети колко пъти някой отвори дума за Исус, вяра и живот след смъртта.

Е тогава- защо се събираме на Великден? Какво празнуваме?

Струва ми се, че напоследък целта е не да си припомним какво празнуваме на Великден, а да забравим. Тотално да забравим. Точно както го направихме с Коледа. Да го разводним с пожелания за здраве и пари, поздравителни картички и спам. И когато наистина успеем- сигурен съм- някой ще намине с чувал пластмасови играчки Made in China.

Великден е велик празник! Трябва ли да го околедяваме?

 

                                                                                                                        zaro

 

 

 

 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. isis - ...
09.04.2007 21:45
И аз се замислих над тези неща снощи. Днес писах за това в блога си. Не съм религиозна, смятам себе си вярваща, но ако ще спазваме нчкакви ритуали и празници, нека поне знаем защо, а не просто да търсим удоволствието от почивните дни.
цитирай
2. izkustvo - Още по трудно се изтръгва от устата ...
09.04.2007 22:19
Още по трудно се изтръгва от устата ни съвременият изговор "Христос възкръсна! Наистина възкръсна!"
Но това е така защото тези които го казват, всъщност не го вярват и се чувстват неестествено.

А децата май свързват празника с яйца, великденски зайци и великденски пилета.

Иначе , м/у възкресението и моята заплата има голяма връзка , но не това е смисълът на празника :)
цитирай
3. анонимен - Христос Възкресе
10.04.2007 22:44
Не си и помислям да съм християнка, сърцето ми не е там. Просто не искам богове. Но виж ритуалите са друго нещо. И какво повече от ритуалите на любовта.Така, че на висок глас : Христос Възкресе !!!
:)
цитирай
4. анонимен - Привет!
10.04.2007 23:11
Снощи ме хвърли в дълбок размисъл с това писание.Чужда ми е показността на вярата в нещо свято.А Христос наистина е свят,той безспорно е съществувал, иначе нямаше да има преди и след Христа.Дана
цитирай
5. zaro - по едно време имаше преди и след 9-ти Септември...
10.04.2007 23:43
Датирането на Историята има улеснителна цел, а не духовна. Датирането е част от Пропагандата на Организираната Религия, която в същността си е анти-духовна...
"Преди" и "след" Христа е обозначение, което дори е антихристиянско. Не казва ли Исус "Аз съм началото и Края, Алфата и Омегата..." и т.н...
Е как тогава ще има "преди" и "след" Исус... !?
Ето че влязох в една от няколкото общественоприети за "забранени" теми в американското общуване- религия, политика и... какво беше там... Истината е, че това са дълбоко лични неща, с които всеки трябва да се справя сам... А в този блог нямаме нито време, нито цел да разрешаваме световните проблеми, мисля.

zaro

цитирай
6. анонимен - Закъснял прочит
05.05.2007 22:44
Сега попаднах на тези коментари и искам да споделя че около Великден ме вълнуваха подобни мисли.Изключително много ме смущават пожелания за "весело прекарване на празника", когато става въпрос точно за Великден. Надали правя някакви големи открития, но се съмнявам че смисълът му е да го прекарам весело. Аз поне смятам ,че това е един празник който е дълбоко вътрешно преживяване или поне трябва да бъде и е момент да се замислим за саможертвата и други неща , а не да се наядем и да се разходим по центъра. Sia69
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaro
Категория: Забавление
Прочетен: 1034821
Постинги: 56
Коментари: 714
Гласове: 1222
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031